Huset är även fyllt med andra aromer som äpple och kardemumma. Provade att göra receptet på den lantliga äppelpajen i senaste numret av Lantliv mat & vin (nr 5). Till den serveras rårörd vaniljsås. Det blir en klassiskt höstmeny kan man säga. Snart kan gästerna komma!
LANTLIG ÄPPELPAJ.
Deg:
4 1/2 dl vetemjöl
125 g kallt smör i kuber
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 msk kallt vatten
Fyllning:
6-8 äpplen
1 dl mandel
1 msk hel kardemumma
2 msk råströsocker
1 uppvispat ägg
1. Deg: Kör mjöl, smör och vaniljsocker i en mixer till en smulig massa. Knäck i ägget och kör ytterligare ett par sekunder. Tillsätt vattnet och kör tills degen precis bildar en boll. Låt degen vila i kyl i ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Kavla ut degen till en stor rundel på mjölat bakbord. Skär till en cirkel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
4. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Arrangera äppelskivorna på pajbotten, lämna en kant på ca 4 cm runtom.
5. Hacka mandeln grovt. Stöt kardemumma i en mortel. Strö mandel, kardemumma samt socker över äpplena. Vik upp kanterna runtom pajen och pensla med uppvispat ägg.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera den lite ljummen med kall rårörd vaniljsås.
Rårörd vaniljsås:
1 vaniljstång
3 äggulor
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, äggulor och strösocker pösigt.
2. Vispa grädden och blanda med äggvispet. Ställ kallt en stund innan servering.
Recept; Lantliv mat & vin, nr 5 2012
Mmmm,ser ser smarrigt ut.Vi kommer gärna!
SvaraRaderaHa en trevlig kväll! Anita
Äppelpaj är ju sååå gott! Och vacker var din paj, också! Så sugen jag blir!
SvaraRaderaHa en fin kväll!
Kram
Helt underbart!! Vilken mat, kan tänka mig dofterna. Hösthärligheter!
SvaraRaderaHoppas ni haft en fin kväll.
xx
Ser supergod ut, måste testas. Tack för receptet!
SvaraRaderaKram/M
Den var jättegod! Jag hade turen att få smaka både paj och höstgryta! Supergott!
SvaraRaderaKram Stina