10 november, 2012

SAFFRANS- OCH APELSINBULLAR.

En grå och mörk novemberlördag. Perfekt för bakning. Jag tjuvstartar lite med adventsbaket. Tänker att det är bra att provsmaka samt hitta favoriterna till jul. Den här butterkakan med saffran, apelsin samt mandelmassa kommer nog bli en av dem.

Receptet kommer från senaste numret av Lantliv mat&vin nr.6, ett mycket bra nummer fyllt med mycket gott till kommande helger.



Av den här degen kan ni baka småbullar eller butterkaka. Oavsett, så blir de mycket saftiga, guldgula och goda!

SAFFRANS- OCH APELSINBULLAR
40 st

50 g jäst för söta degar
2 paket saffran à 1/2 gram + tsk strösocker
5 dl mjölk, 3 procent
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
Ca 13 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör

FYLLNING:
150 g rumstempererat smör
200 g mandelmassa
Rivet skal av 1 apelsin

GARNERING:
1 ägg, mandelspån och florsocker

1. Smula jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och tillsätt saffran. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills den smällt.

2. Tillsätt, salt, socker och mjöl. Arbeta ihop till en deg och tillsätt sedan smöret lite åt gången. Arbeta in smöret tills det blir en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

3. Sätt ugnen på 250 grader (200 för butterkaka). Rör ihop smör, mandelmassa samt apelsinskal i en bunke. Tippa ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut fyllningen på degplattan och rulla sedan ihop den till en rulltårta. Skär rullen i ett par centimeter tjocka skivor och lägg dem i bullformar (pajform med höga kanter för butterkaka). Låt jäsa i 20 minuter (30 för butterkaka).

4. Pensla med ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna i ugnen i 8-10 minuter i mitten av ugnen (40 minuter för butterkaka, kan ev. behövas längre). Låt svalna på bakduk. 

5. Pudra med florsocker innan servering!


7 kommentarer:

  1. Såg dem just på instagram. De är så vackra dina bullar. Ser gudomliga ut. Kram o ha en fin lördagkväll.

    SvaraRadera
  2. jamen hur najsa ser de där bullarna ut. helt underbara.
    nu kommer jag inte kunna visa mitt resultat ;)

    SvaraRadera
  3. Jag har tänkt på dina bullar ända sedan jag såg dem på Instagram!

    Nu åker jag och handlar mandelmassa. Här ska bakas bullar!


    xx

    SvaraRadera
  4. Ser galet gott ut, måste provas asap!

    SvaraRadera
  5. Måste absolut testas, tack för recept! :) Kram!

    SvaraRadera