Receptet kommer från senaste numret av Lantliv mat&vin nr.6, ett mycket bra nummer fyllt med mycket gott till kommande helger.
Av den här degen kan ni baka småbullar eller butterkaka. Oavsett, så blir de mycket saftiga, guldgula och goda!
SAFFRANS- OCH APELSINBULLAR
40 st
50 g jäst för söta degar
2 paket saffran à 1/2 gram + tsk strösocker
5 dl mjölk, 3 procent
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
Ca 13 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
FYLLNING:
150 g rumstempererat smör
200 g mandelmassa
Rivet skal av 1 apelsin
GARNERING:
1 ägg, mandelspån och florsocker
1. Smula jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och tillsätt saffran. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills den smällt.
2. Tillsätt, salt, socker och mjöl. Arbeta ihop till en deg och tillsätt sedan smöret lite åt gången. Arbeta in smöret tills det blir en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
3. Sätt ugnen på 250 grader (200 för butterkaka). Rör ihop smör, mandelmassa samt apelsinskal i en bunke. Tippa ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut fyllningen på degplattan och rulla sedan ihop den till en rulltårta. Skär rullen i ett par centimeter tjocka skivor och lägg dem i bullformar (pajform med höga kanter för butterkaka). Låt jäsa i 20 minuter (30 för butterkaka).
4. Pensla med ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna i ugnen i 8-10 minuter i mitten av ugnen (40 minuter för butterkaka, kan ev. behövas längre). Låt svalna på bakduk.
5. Pudra med florsocker innan servering!
Såg dem just på instagram. De är så vackra dina bullar. Ser gudomliga ut. Kram o ha en fin lördagkväll.
SvaraRaderajamen hur najsa ser de där bullarna ut. helt underbara.
SvaraRaderanu kommer jag inte kunna visa mitt resultat ;)
ser ljuvligt gott ut.
SvaraRaderaJag har tänkt på dina bullar ända sedan jag såg dem på Instagram!
SvaraRaderaNu åker jag och handlar mandelmassa. Här ska bakas bullar!
xx
Ser galet gott ut, måste provas asap!
SvaraRaderaDen ser supersmaskig ut! :)
SvaraRaderaMåste absolut testas, tack för recept! :) Kram!
SvaraRadera