06 september, 2011

LAKRITS - INTE BARA GODIS.

Ni som följt bloggen ett tag vet vid det här laget att jag är ett godistroll. Bland annat älskar jag lakrits. Tror jag nämnt favoriten Fiberlakrits så många gånger att det börjar bli lite tjatigt. Men visst är de svarta pralinerna goda! Sött eller salt spelar ingen roll.

Nu börjar lakritsen mer och mer användas som krydda i mat, bakverk eller efterrätter. I lördags på Formex söööögs jag in i LAKRIDS by Johan Bülows monter. Där låg flera kort med lakritsrecept (jag samlade ihop alla) och nu känner jag att det är dags att börja testa! Det finns ingen återvändo, Lakritspulver och lakritssirap kommer inom en snar framtid ingå som ingrediens i vårt skafferi. Kanske att någon godisburk med lakrits följer med i beställningen också....


Produkter från LAKRIDS by Johan Bülow; lakritspulver, lakritssirap, lakrits stout samt Chililakrits

Recept att sätta igång med finns det i massor! Vad sägs till exempel om Lakritsmarinerade bär med vaniljpannacotta från bloggen en matsked grejer (via tips av Anna-Rackarungar). Eller Chokladfondant med lakrits. Eller citronmoussetårta med lakritsnötbotten. Eller Pilgrimsmussla med lakrits och blomkål. Eller Lakritspannacotta med limedoftande päronsås. Ja jösses vad recept det finns, här hittar ni fler!

Tror att fondanten är en het kandidat för mitt första försök...

Ps. Och för er som inte testat Chokladfabrikens chokladpralin (eller stång) med lakrits och havssalt - ett hett tips! Måste testas! 

8 kommentarer:

  1. Chokladfabrikens choklad med lakrits och havssalt is da shit! Håller med!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Åh, det låter spännande!
    Jag är också en sucker för Lakrits!! :)

    Ska bli roligt att höra ditt omdöme sedan...

    Kram Mia

    SvaraRadera
  3. Köpte exakt sådana små praliner inför helgen som var. 10 stycken som jag trodde skulle räcka länga försvann i ett nafs. Dem smälter...försvinner i munnen..... ;-)

    SvaraRadera
  4. Haha, jaaa! Great minds think alike? ;)

    Å så galet snygga de gamla kemikalie/medicinflaskorna är. Stod och tittade på några sådana i somras på en stor loppis men glömde att gå tillbaka och hämta dom innan vi åkte därifrån. Som jag har grämt mig över det! Och när jag nu ser dina snygga blir det ju inte direkt bättre. Haha.

    Blev plötsligt väldigt sugen på lakrits av någon anledning....

    Ha en fin dag!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  5. Så nice att hitta sig själv här :) Tackar och bugar! Tack också för tipset om hur man bäst köper lakrits att använda -betydligt enklare än att banka turkisk peppar.


    Läser gärna fler lakritsrecept av dig, sjukt gott helt enkelt.

    Ha en fin dag!
    Kram Cecilia

    SvaraRadera
  6. Jag ÄLSKAR lakrits! Salt!
    Svarta Kattens klubbor.
    Kan äta 5 per kväll.
    Tror tänderna trillar ut snart ...

    Kram ditt lilla lakritstroll! xx

    SvaraRadera
  7. Ser verkligen urspännande ut!
    Var på chokladprovning nyligen. Den godaste pralinen var choklad / salmiak. Tänker inte avslöja hur många jag glufsade i mig...
    hälsar Tanten

    SvaraRadera
  8. Vilket inlägg. Julafton för en lakrits-lover som jag. Och jo, visst vill jag gå fotokurs - jag lovar att jag är långt ifrån full-lärd!
    Det enda som saknas nu är blossa med lakrits-smak. Jag håller med fostran är snyggare än smaken är god (tror jag) kram!

    SvaraRadera