15 maj, 2011

RABARBERSAFT.

Jisses, jag är lite chockad själv, men jag har gjort rabarbersaft idag. Min alldeles egna saft gjord på rabarber från trädgården. Det var väldigt lätt också, det enda 'hindret' var att lista ut hur mycket två kilo rabarber var. Men tur att kära grannen S ägde en våg!


Finns det något godare än ett kallt glas rabarbersaft med is på sommaren? Kan även tänka mig att den kommer användas som ingrediens i andra svalkande vuxendrycker..


Om ni ska göra saft och inte har någon våg att tillgå. Då kan jag berätta att detta är exakt 2 kilo rabarber!


Raberbersaft, ca 2 liter

2 kg rabarberstjälkar
1 1/2 liter vatten
pressad saft av en 1/2 citron
1 kg socker

1. Skölj rabarbern och skär den i mindre bitar. Koka rabarbern i vattnet tills den är mjuk. Rör då och då.

2. Häll upp massan i en silduk (vi hade ingen använde durkslag med kökshanduk) och låt den självrinna i ca 30 min.

3. Gör rent kastrullen och häll tillbaka saften. Tillsätt citronsaft och socker och låt koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma noga.

4. Häll upp saften på varma, rengjorda flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock och låt saften kallna. Förvara saften mörkt och svalt, t ex i kylskåpet.

Jag skrev på mina flaskor med Granits vita penna för svarta griffeltavlor, fungerade jättebra.


Recept; Lantliv MAT&VIN

9 kommentarer:

  1. Grymt imponerad - av såväl rabarberbestånd som saftkokning :) Visst är det coolt med sådana där saker som man tror är ganska klurigt, men som egentligen är ganska så enkelt? Jag upptäckte det med marmelader förra säsongen. Visst det skall göras också, men ändå. Och så snyggförpackning!

    SvaraRadera
  2. Super-women, lägg av! Har du kokat din egen saft?? Nu blev du övernaturlig i mina ögon och jag tror inte en sekund att det kan vara enkelt.

    Tror sjutton att det är gott. Och så snyggt. Det där är värstingpresenten när man går bort också. Superimponerad. Om jag inte gjort det glasklart så; wow! Wow alltså!

    SvaraRadera
  3. Håller med Anna!
    Inte kan man väl bara ta lite rabarber och göra saft av sådär. ;)
    Fin färg det blev på saften.

    2kg exklusive blasten väl ;)

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att göra själv. Och vilka fina flaskor. Urgulliga!

    Jag har rabarber på tomten, men de känns tidigt att plocka dem. Men tids nog kanske det blir saft här hemma också :-)

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset! Vi är nu ute på landet och upptäckte att rabarbern vuxit till sig enormt!

    Räknade in rabarber hög , så nu vet jag hur många jag ska använda .

    Fint med ännu en maj-pastell i snygga flaskan!

    SvaraRadera
  6. Åh så gott! Har själv provat göra rabarbersaft från ett Leila-recept, utan våg. Har inte fått till ett lyckat resultat och skulle tro att det beror på avsaknaden av just en våg. Nu blev jag ju lite sugen att prova igen. Kan förövrigt inte fatta att vi verkligen är här nu, när saker växer som man kan göra saft på. Att sommaren snart är här. fina flaskor!

    SvaraRadera
  7. Åå vad gott det lät, och inte behövde man vara vetenskapsman för att klara det heller =) Nu ligger våra rabarber risigt till...här ska saftas! =)

    SvaraRadera
  8. Vilket bra tips! Vad kul att du delar med dig av receptet! Blir ju riktigt sugen på att göra en kopia av det du har gjort...Pennan är ju ett toppentips också! :D

    Fin blogg, har inte varit här innan, men det kommer bli fler besök!

    Ha en bra dag!
    /Diana

    SvaraRadera
  9. Vad gott med hemmagjord rabarbersaft!
    Extra lyxigt med så fin flaska med text på.

    SvaraRadera