Med dessa två pajer på topplistan blev jag mycket nyfiken på receptet med äppel- och citronpaj som finns med i senaste numret från Femina. Tänk, en kombiantion av båda sorterna!
Det här är en paj som går mer åt äppelpaj, men med en god syrlig smak av citron. Gott att äta varm med en klick vaniljglas eller grädde.
ÄPPEL- & CITRONPAJ
Deg;
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 tsk salt
125 g smör, kallt
1 ägg
Fyllning;
3-4 äpplen i tunna klyftor
saft av 1/2 citron (går att ta mer)
1 dl strösocker
50 g smör
Blanda mjöl med florsocker och salt.Klicka ner det kalla smöret och blanda till en gryning massa, går bra i matberedare, Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en slät deg. Klä en veckad pajform, ca 30 cm i diameter, med degen och täck med plastfilm. Låt stå kallt i ca 20 minuter.
Blanda de tunt skivade äpplklyftorna med citronsaft och socker. Lägg ut dem lite omlott i botten på formen. Hyvla smöret över i tunna skivor. Ställ in i 175 grader varm ugn och grädda i ca 30 minuter.
Recept; Femina, nr 10, 2012
Denna bild blir mitt bidrag till Fabrikens söndagsbild. Fler bilder, publicerade denna sista söndag i september hittar ni ett klick bort!
Mmm, ser godt ut! Takk for kommentar hos meg ;)
SvaraRaderaMen du, detta är perfekt till min tjejmiddag på lördag. Tack!
SvaraRaderaVilken koll du har! I morgon (läs i natt) bär det av! Och för första gången har jag resfeber.. är det åldern?!..
SvaraRaderaJag är som en hök på äpplerecept nu. Bakar ju flera gånger i veckan. Men framför allt är jag sugen på din citronpaj! Recept kanske? Säger man A får man säga B liksom ;)
Du, U:et & jag kanske får ha panter-träffen på Zetas då. Aldrig varit där?!? Du?!? Tokigt.
Ska jag pinga dig på Insta när jag sitter på Wet bar? Kram
Låter smarrigt som attan! Och vad snyggt det blev att lämna skalet på äppelklyftorna. Som i somras när jag såg nån som lämnat det gröna kvar på jordgubbarna på tårtan. Så fint!
SvaraRaderaDet låter gott!
SvaraRaderaTack för recept!
Kram /Maria
Mmmmmm, så smarrigt. Vi blev bjudna på fransk äpplekaka idag som oxå smakade underbart!
SvaraRaderaKram Anita
Ser gott ut! Tack för receptet.
SvaraRadera