30 september, 2012

ÄPPEL- & CITRONPAJ.

Efter att jag för första gången bakade citronpaj från kokboken Rosendals trädgårdscafé har det varit en av mina favoritpajer. Tätt därefter kommer så klart äppelpaj, speciellt vid den här tiden på året.

Med dessa två pajer på topplistan blev jag mycket nyfiken på receptet med äppel- och citronpaj som finns med i senaste numret från Femina. Tänk, en kombiantion av båda sorterna!


Det här är en paj som går mer åt äppelpaj, men med en god syrlig smak av citron. Gott att äta varm med en klick vaniljglas eller grädde. 

ÄPPEL- & CITRONPAJ

Deg;
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 tsk salt
125 g smör, kallt
1 ägg

Fyllning;
3-4 äpplen i tunna klyftor
saft av 1/2 citron (går att ta mer)
1 dl strösocker
50 g smör

Blanda mjöl med florsocker och salt.Klicka ner det kalla smöret och blanda till en gryning massa, går bra i matberedare, Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en slät deg. Klä en veckad pajform, ca 30 cm i diameter, med degen och täck med plastfilm. Låt stå kallt i ca 20 minuter.

Blanda de tunt skivade äpplklyftorna med citronsaft och socker. Lägg ut dem lite omlott i botten på formen. Hyvla smöret över i tunna skivor. Ställ in i 175 grader varm ugn och grädda i ca 30 minuter.

Recept; Femina, nr 10, 2012


Denna bild blir mitt bidrag till Fabrikens söndagsbild. Fler bilder, publicerade denna sista söndag i september hittar ni ett klick bort!

7 kommentarer:

  1. Mmm, ser godt ut! Takk for kommentar hos meg ;)

    SvaraRadera
  2. Men du, detta är perfekt till min tjejmiddag på lördag. Tack!

    SvaraRadera
  3. Vilken koll du har! I morgon (läs i natt) bär det av! Och för första gången har jag resfeber.. är det åldern?!..

    Jag är som en hök på äpplerecept nu. Bakar ju flera gånger i veckan. Men framför allt är jag sugen på din citronpaj! Recept kanske? Säger man A får man säga B liksom ;)

    Du, U:et & jag kanske får ha panter-träffen på Zetas då. Aldrig varit där?!? Du?!? Tokigt.

    Ska jag pinga dig på Insta när jag sitter på Wet bar? Kram

    SvaraRadera
  4. Låter smarrigt som attan! Och vad snyggt det blev att lämna skalet på äppelklyftorna. Som i somras när jag såg nån som lämnat det gröna kvar på jordgubbarna på tårtan. Så fint!

    SvaraRadera
  5. Det låter gott!
    Tack för recept!
    Kram /Maria

    SvaraRadera
  6. Mmmmmm, så smarrigt. Vi blev bjudna på fransk äpplekaka idag som oxå smakade underbart!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  7. Ser gott ut! Tack för receptet.

    SvaraRadera