03 mars, 2012

VEGABULLAR.

Varma nybakade kardemummabullar, finns det något godare? Receptet kommer från en av mina favoritkokböcker; Under valnötsträdet. Vi bakade dessa förra helgen och i och med att jag försöker leva nyttigt under vardagarna så åkte de som blev över in i frysen.

Men idag är det lördag och det fååår "gottas". I eftermiddag blir det bull-fika! Planerar ni för bullbak finner ni receptet nedan. Hm. Kanske att man skulle ta en redan nu?



Nybakade varma kardeumummabullar...


VEGABULLAR

ca 20 st

1 sats vetedeg:
75g smör
3 dl mjölk (3%)
1/2 pkt jäst
1/2 tsk salt + 1 dl socker
2 msk grovmald kardemumma
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
2 msk grovmald kardemumma
75 g rumsvarmt smör
5 msk socker + 1 rågad tsk vaniljsocker

Till sist:
1 uppvispat ägg att pensla med
ca 3 msk socker
1-2 msk grovmald kardemumma

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och ljumma försiktigt till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå på lite av den ljumma mjölken. Rör ut jästen och tillsätt resten av mjölken, salt och socker. Blanda ner kardemumma och mjölet. Arbeta degen med en trägaffel tills degen börjar släppa lite vid bunkens kanter. Blanda in 50 g rumsvarmt smör i degen. Täck bunken och jäs degen ca 1 timme eller mer. Rör under tiden ihop fyllningen.

Värm upp spisen till 225 grader. Strö över lite mjöl över bakbordet och vält ut den jästa degen. Knåda ihop med lätta fina tag. Dela degen i två delar. Kavla ut varje vit till en rektangel, tunn som en pizza. Bred ut fyllningen och rulla ihop degen som en rulltårta. Lägg rullen med skarven nedåt. Skär i 5-6 cm breda breda bitar. Placera dem efterhand på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till (ganska hårt) på mitten av bullarna med ett smalt skaft t.ex. en bordskniv, så att det blir en fördjupning mitt på bullarna. Jäs dem i ca 15 minuter. 

Pensla med ägg, strö över socker och kardemumma. Grädda i 12-15 minuter tills bullarna fått fin färg.


10 kommentarer:

  1. Oj så gott det låter och ser ut. Vi har också frysen full med bullar som jag försöker låta bli. Går halvbra.

    Under valnötsträdet är en favorit här hemma också. Gillar upplägget efter råvara i boken och alla ljuvliga bilder. Dock var det länge sen jag öppnade den nu så tack för att du påminde mig!

    Förresten, köpte ni färdiga gyozaplattor eller gjorde ni själva? Om ni köpte, var hittar man dom?

    Ha en riktigt härlig lördag med mycke gott!

    SvaraRadera
  2. Ser supegott ut och härligt att gotta sig till helgen. Så fint väder så man kan göra det ute nu. blir liksom extra gott :-)

    Ha en fin lördag. Här strålar solen// Lissen

    SvaraRadera
  3. Åååå! Vad gott det såg ut! Ha en fin dag.

    SvaraRadera
  4. Kardemumma i alla former är min favoritkrydda . Jag har helt slutat med att baka kanelbullar nu.

    Jag har ingen snygg bakmaskin bara en gammal 70-tals kenwood , men jag blir bra sugen nu!

    SvaraRadera
  5. Vilka fina bullar, dom ser fantastiska ut. Jag gillar också Under Valnötsträdet, så vackra bilder.... Bra att du påminde mig om den kokboken!
    Ha en fin helg i Enskedesolen!:-)
    Kram
    Maria

    SvaraRadera
  6. Åh, så gott det ser ut! Kanske är det bullbak man ska ägna sig åt idag?
    Kram

    SvaraRadera
  7. Ser supergoda ut! Köpte den boken nu på bokrean. Ska läsas i helgen. Ha en fin lördag!

    SvaraRadera
  8. Ja någon ledig helg framöver ska jag baka igen ;-)

    SvaraRadera
  9. Maaaaj gaaaad så gott det ser ut!
    Får jag komma?
    Det är ju inte för intet jag kallas UlleKanelBulle ;)

    Kram och njut lördag!
    KRAM!!!!

    Ps. Och stort atck än en gång för det fina inlägget med mina armband. Så fint. Och så snällt!

    SvaraRadera
  10. Maaaaj gaaaad så gott det ser ut!
    Får jag komma?
    Det är ju inte för intet jag kallas UlleKanelBulle ;)

    Kram och njut lördag!
    KRAM!!!!

    Ps. Och stort atck än en gång för det fina inlägget med mina armband. Så fint. Och så snällt!

    SvaraRadera