11 december, 2011

LAKRITSKOLA MED HAVSSALT.

Nu har vi testat och gjort egen chokladdoppad lakrtiskola med havssalt. Mums vad god den blev. Ett hett tips om ni letar godis-kandidater till jul!

Är lite orolig bara att den kommer ta slut innan julhelgen. Men äsch, är den borta till dess då köper vi ny från Chokladfabriken. Den är nästan lika god som vår egna! ;)


Kombinationen lakrits, choklad och havssalt = mums!

Här kommer receptet, taget från Johanna Westmans kokbok Julgodis - för små och stora sockerbagare. (Jag bytte ut turkisk peppar mot Johan Bulows lakritspulver).


CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA MED HAVSSALT

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar (jag hade 2-3 msk lakritspulver)
2 tsk smör
200 g mörkschoklad

1. Klä en form 20x20 cm med bakplåtspapper.

2. Krossa karamellerna i en mortel.

3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna (alternativt lakritspulvret) i en gjutjärnsgryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt det sedan koka kraftigt utan lock utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprov. Det tar cirka 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan att stelna.

5. Smält under tiden chokladen i vattenbad och låt svalna. Det ska helst vara 10 graders skillnad på kolan och chokladen.

6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg på ett galler eller bakplåtspapper.

7. Strö över havssalt på toppen innan chokladen hunnit stelna.

8. Låt allt svalna

9. Mumsa på!

13 kommentarer:

  1. min favorit på chokladfabriken......snyft.

    Jag vet inte om jag har tålamodet att göra den själv. måste man dessutom åka till Köpenhamn för att köpa lakritspulver ;-)

    SvaraRadera
  2. MUMS! Så fina de blev! Jag längtar tills nästa helg då tentan är skriven får då blir det ett storbak av julgodis och annat gott! Tack för receptet!

    Fin kväll!

    SvaraRadera
  3. Oh vad gott det låter...måste nog testas=)

    tina

    SvaraRadera
  4. Det ser ju hur gott ut som helst..
    Ja du sade det i förra inlägget att det är mycket stjärnor och natur i pysslet i år...
    Kraam
    Sanne

    SvaraRadera
  5. Så fina de blev! Jag har inte doppat mina ännu, men de har en strykande åtgång även som vanlig kola :)

    SvaraRadera
  6. Gjorde just mina klara. Blev bra, även om Chokladfabrikens håller högre klass än mina. Funkar utmärkt med turkisk peppar, behöver inte köpa lakritspulver.
    Det tur att det bara är jag som gillar lakrits i vår familj ;-)

    SvaraRadera
  7. mmm
    dei såg fantastisk gode ut! :)

    -linn

    SvaraRadera
  8. oh vad duktig du är! så fina de ser ut!!!
    härligt ...
    kram på 3:e advent.

    SvaraRadera
  9. De ser verkligen läckra ut och så fina - proffsigt!

    Hälsningar åsa

    SvaraRadera
  10. Så gott det ser ut!!

    Är lite sugen på att testa att göra dem själv..

    KRam Mia

    SvaraRadera
  11. Oj så gott och oj så svårt tänker jag som är urusel på att baka.

    Ha en fin måndag

    SvaraRadera
  12. Elsker lakrids...så dette er oppskriften for meg. Takker;o)
    Ha en fortsatt fin førjulstid.
    Maliva

    SvaraRadera
  13. Så fina och säkert fantastiskt goda! Tyckte om ditt inlägg om stjärnorna också, tjusiga och vilken kristyr, jag ska försöka, obs försöka : )
    Malin

    SvaraRadera