04 september, 2011

ÄPPELKAKA MED NÖTSTRÖSSEL.

Igår på Formex köpte jag med mig lite nya magasin hem. När alla nummer kostar 'billigt' är det kul att köpa på sig flera av dem man inte brukar läsa. En var tidningen Hembakat vars senaste nummer är full med smarriga äppelrecept. Det passar perfekt nu när våra träd i trädgården dignar med äpplen. Dagens kaka blev en med hasselnötsströssel. Den smakade mums till eftrmiddagsfikat vi precis intagit. Här kommer recept på en kaka som passar perfekt en avslappnad söndag!




Det finns så mycket gott man kan göra med äpplen, 
en god kaka som den här tillexempel.



ÄPPELKAKA MED HASSELNÖTSSTRÖSSEL


Smet
125 g rumsvarmt smör
1 3/4 strösocker
1 ägg
2 1/2 gräddfil
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2-3 skivade äpplen


Strössel
50 g smällt snör
6-7 digestivekex
1/2 dl farinsocker
2 tsk kanel
1 dl grovt hackade hasselnötter


Smet
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt.
2. Rör ner ägg och gräddfil i smeten.
3. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Strössel:
4. Smula digestivekexen och blanda dem med resten av strösselingredienserna.
5. Häll hälften av smeten i en smörad och bröad form.
6. Fördela äppelskivorna över smeten.
7. Lägg hälften av strösslet över äpplena. Fördela resten av smeten ovanpå och avsluta med resten av strösslet.
8. Grädda kakan i ca 60 min. Täck med folie mot slutet, om det behövs.


Recept; Tidningen Hembakat.

6 kommentarer:

  1. Den kakan ser smaskens ut . Äppelkakornas tid är nu så det gäller att prova minst en ny variant i veckan!

    Loppisen idag var till belåtenhet.

    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. MUMS! Det ser jättegott ut och bilderna är toksnygga!! Även jag köpte billiga tidiningar på formex men jag måste ha missat den där. Synd!

    Ha en fin kväll!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  3. Mmm så gott det där verkar. Dessutom rikigt härliga foton!

    SvaraRadera
  4. Var det inte ovanligt mycket farinsocker ; )

    SvaraRadera
  5. Ha, ha, ha! Tack 'Anonym' 172 dl farinsocker ska ju givetvis vara 1/2 dl :)

    SvaraRadera
  6. Gud vilken härlig blogg du har!! Hamnar rakt in i min favoritlista;)

    Kram Daniella

    SvaraRadera