Igår på Formex köpte jag med mig lite nya magasin hem. När alla nummer kostar 'billigt' är det kul att köpa på sig flera av dem man inte brukar läsa. En var tidningen Hembakat vars senaste nummer är full med smarriga äppelrecept. Det passar perfekt nu när våra träd i trädgården dignar med äpplen. Dagens kaka blev en med hasselnötsströssel. Den smakade mums till eftrmiddagsfikat vi precis intagit. Här kommer recept på en kaka som passar perfekt en avslappnad söndag!
ÄPPELKAKA MED HASSELNÖTSSTRÖSSEL
Smet
125 g rumsvarmt smör
1 3/4 strösocker
1 ägg
2 1/2 gräddfil
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2-3 skivade äpplen
Strössel
50 g smällt snör
6-7 digestivekex
1/2 dl farinsocker
2 tsk kanel
1 dl grovt hackade hasselnötter
Smet
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt.
2. Rör ner ägg och gräddfil i smeten.
3. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Strössel:
4. Smula digestivekexen och blanda dem med resten av strösselingredienserna.
5. Häll hälften av smeten i en smörad och bröad form.
6. Fördela äppelskivorna över smeten.
7. Lägg hälften av strösslet över äpplena. Fördela resten av smeten ovanpå och avsluta med resten av strösslet.
8. Grädda kakan i ca 60 min. Täck med folie mot slutet, om det behövs.
Recept; Tidningen Hembakat.
Den kakan ser smaskens ut . Äppelkakornas tid är nu så det gäller att prova minst en ny variant i veckan!
SvaraRaderaLoppisen idag var till belåtenhet.
Kram Carina
MUMS! Det ser jättegott ut och bilderna är toksnygga!! Även jag köpte billiga tidiningar på formex men jag måste ha missat den där. Synd!
SvaraRaderaHa en fin kväll!
Kram Maria
Mmm så gott det där verkar. Dessutom rikigt härliga foton!
SvaraRaderaVar det inte ovanligt mycket farinsocker ; )
SvaraRaderaHa, ha, ha! Tack 'Anonym' 172 dl farinsocker ska ju givetvis vara 1/2 dl :)
SvaraRaderaGud vilken härlig blogg du har!! Hamnar rakt in i min favoritlista;)
SvaraRaderaKram Daniella