19 april, 2011

TIDTYPISKA DETALJER.

Temat i Fabriken idag är Tidtypiska detaljerVårt hus är byggt 1932, ett egnahemshus som det byggdes många av under denna period. Det var en möjlighet för mindre bemedlade familjer att få äga sin egen bostad och en bit mark. Jag har funderat på vad som är tidstypiskt för dessa hus och en sak som jag fastnade vid är fönstren, de enkla fyrkantiga fönstren med spröjs som är en igenkännande detalj för hustypen. Så min tidstypiska detalj lyfter ingen inredning utan huset i sig!


Monteringsfärdiga hus fanns redan på 30-talet! Här en hel armé med gubbar som monterar upp en vägg med fönster a´la egnahemshus på 30-talet.


Och så här ser en del av vårt hus ut idag, med samma fönster. De på undervåningen är original, övervåningen har vi byggt till men i samma stil. Tänk om cirka två månader börjar rosorna att blomma här, längtar.

Fönster av den här typen kräver mycket arbete, många timmar med skrapning, målning och för att inte prata fönsterputsning (det sista kanske inte allt för ofta). Men det är det värt. Jag tycker om dem - de är så tidstypiska och vårt hus personlighet, enkla men med lite charm!

3 kommentarer:

 1. Fint hus ni bor i.
  Jag älskar att tvätta fönster. Men vi har inga spröjs på våra och inte så fasligt många. Sedan bor vi ju på landet och där krävs det inte så ofta.

  SvaraRadera
 2. Vilken cool bild, den med gubbarna! Alltid roligt att se sånt.

  Vårt hem är av årgång 1937, tyvärr är fönstrena utbytta mot moderna. Inte alls lika snyggt, men aningen mer praktiskt... Fast vi bor i hyresrätt så själva underhållsarbetet hade fallit på fastighetsägarens lott ändå ;) Ha en fin dag //Petronella

  SvaraRadera
 3. Förstår att det är stort jobb att
  putsa fönsterna men vad snygga de är
  och dessutom original.

  Fint hus även det...

  Kram C

  SvaraRadera